Wijzigingen 2025.
De tarieven voor 2025 zijn bekend. Dit betreffen de bruto uurtarieven. Wat dit netto voor jou betekent, is afhankelijk van jouw inkomen. Met onze rekentool bereken je eenvoudig wat de netto kosten in 2025 worden. Geef dit nieuwe tarief zo spoedig mogelijk door aan de Dienst Toeslagen.
Op deze pagina lees je meer over de tariefsverhoging en vind je ook meer informatie over het nieuwe 52 weken bso-arrangement.
Tarieven 2025.
1. Wat worden mijn kosten in 2025?
Dagopvang en buitenschoolse opvang
Bekijk de uurtarieven voor dagopvang en buitenschoolse opvang (bso).
Peuterwerk
Bekijk de tarieven voor peuterwerk. De tarieven en vergoedingen voor peuterwerk verschillen per gemeente. Het is mogelijk dat de tarieven van jouw gemeente pas na 1 januari bekend worden gemaakt. Op het moment dat jouw gemeente de tarieven bekend maakt, ontvang je van ons bericht.
Netto kosten
De netto kosten voor kinderopvang zijn afhankelijk van jouw inkomen. Met onze rekentool kun je eenvoudig een berekening maken. Kom je er niet uit? Onze afdeling Planning en Advies denkt graag met je mee!
2. Waarom stijgen de tarieven?
Kostenstijging
De tariefsverhoging is een gevolg van stijgende kosten. Wij baseren onze verwachte kosten op o.a. onze kennis uit het verleden, wet- en regelgeving waar wij als organisatie aan dienen te voldoen en externe bronnen. Op die manier toetsen we ook of onze verwachte kostenstijging reëel en marktconform is. Ook dit jaar hebben we dat uiteraard gedaan. De tariefsverhoging is voor het grootste deel te wijten aan de stijgende loonkosten en dat loonkosten circa 75% van onze kosten betreffen. De overige kosten (25%) worden geïndexeerd met een inflatiepercentage van 2,8%.
Wij willen graag benadrukken dat wij een maatschappelijke organisatie zijn en geen winst uitkeren aan aandeelhouders. Dit betekent dat wij elke euro die binnenkomt, herinvesteren in onze organisatie. Daarnaast houden wij onze prijsindexatie zo beperkt mogelijk.
Betaalbaarheid kinderopvang
De betaalbaarheid van de kinderopvang is mede afhankelijk van de vergoeding vanuit de rijksoverheid. Deze bestaat uit de rijksnorm voor de kinderopvangtoeslag én het percentage dat wordt vergoed op basis van de hoogte van het toetsingsinkomen.
De overheid heeft de bedragen van het toetsingsinkomen uit de oudertabel met 3,87% verhoogd. Daar bovenop is het vergoedingspercentage voor middeninkomens fors verhoogd. Dat betekent dat de netto bijdrage voor een grote groep ouders lager wordt, waarmee de betaalbaarheid van onze kinderopvang wordt verbeterd.
Diensten 2025.
1. Wat wijzigt er?
Wijziging in voorwaarden 52 weken bso-arrangement
Vanaf 1 januari 2025 vindt een wijziging in ons productaanbod plaats. Voor nieuwe 52 weken bso-contracten geldt dat de opvang tijdens schoolsluitingsdagen (dagen dat de school sluit buiten de vakanties en feestdagen) en schoolsluitingsuren (als de school eerder sluit dan de standaard eindtijd) niet meer inclusief is.
Opvang tijdens schoolsluitingsdagen is altijd inclusief geweest in ons 52 weken bso-arrangement. Ongeacht op welke weekdag de schoolsluitingsdagen vielen en of ouders er wel of geen gebruik van maakten. Dit zorgde ervoor dat sommige ouders nauwelijks gebruik hebben gemaakt van opvang tijdens schoolsluitingsdagen óf juist veel gebruik hebben gemaakt. Wij vinden dat iemand die geen gebruik maakt van extra kinderopvang, daar niet voor hoeft te betalen en andersom.
Kortom, de gebruiker betaalt.
2. Wat betekent dit voor mij?
Bestaande 52 weken bso-contracten blijven ongewijzigd
Heb je een bestaand 52 weken bso-contract of teken je een 52 weken bso-contract voor 1 januari 2025 (we geven deze t/m 13-12-2024 uit), dan merk je niets van deze wijziging. Ook als je het contract nu of in de toekomst wilt wijzigen (aantal uren, dagen en/of vestiging), verandert er niets. Je behoudt in deze gevallen dus de opvang voor jouw kind op schoolsluitingsdagen (dagen dat de school sluit buiten de vakanties en feestdagen) en schoolsluitingsuren (als de school eerder sluit dan de standaard eindtijd).
Nieuw 52 weken bso-contract
Indien je een ander product (bijv. bso i.p.v. dagopvang) of contractvorm (52 weken i.p.v. 40 weken) gaat afnemen, dan betekent dat een nieuw contract. Heb je in de toekomst een nieuw 52 weken bso-contract (contract dat getekend wordt vanaf 1 januari 2025), dan heb je recht op:
- Opvang na schooltijd tijdens schoolweken op dagen zoals vermeld in het contract.
- Hele dagen opvang tijdens schoolvakanties op dagen zoals vermeld in het contract.
- Tijdens schoolsluitingsdagen en dagen met schoolsluitingsuren (zoals door school benoemd in de schoolgids) opvang op dagen zoals vermeld in het contract. Dit geldt voor de uren na schooltijd tot sluitingstijd van de vestiging. Indien op schoolsluitingsdagen voor de hele dag of tijdens schoolsluitingsuren (als de school eerder sluit dan de standaard eindtijd) opvang gewenst is, dan kun je extra opvanguren aanvragen. De opvang tijdens deze uren wordt verzorgd volgens de regels van de BKR-ratio.
- Voor de schoolsluitingsdagen en dagen met schoolsluitingsuren die niet in de schoolgids staan doen we ons best om opvang te regelen, maar we kunnen niet garanderen dat het altijd mogelijk is.
Je betaalt voor het 52 weken bso-product exclusief schoolsluitingsdagen een lager tarief dan voor het 52 weken bso-product inclusief schoolsluitingsdagen. Indien gewenst kun je met een bestaand 52 weken bso-contract (incl. schoolsluitingsdagen) ook overstappen naar dit nieuwe 52 weken bso-product excl. schoolsluitingsdagen.
Schoolvakanties
Voor de twaalf schoolvakantieweken sluiten wij aan bij de officiële vakantieweken van de Rijksoverheid regio Zuid. De 12 officieel vastgestelde vakantieweken zijn:
- 1 week voorjaarsvakantie (kan afwijkend zijn i.v.m. carnaval)
- 2 weken meivakantie
- 6 weken zomervakantie
- 1 week herfstvakantie
- 2 weken kerstvakantie
Afwijkende openingstijden
Onze vestigingen zijn gesloten op feestdagen. In 2025 geldt dat onze vestigingen op 1 januari, 21 april, 29 mei, 9 juni, 25 en 26 december gesloten zijn en daarnaast óók op 5 mei (Bevrijdingsdag).
Op 5, 24 en 31 december sluiten al onze vestigingen om 17.00 uur.
3. Veelgestelde vragen
Mijn kind is nog niet gestart, maar ik heb al een ondertekend nieuw contract (52 weken bso-arrangement) met plaatsingsdatum voor 1 januari 2025, heb ik recht op opvang op de schoolsluitingsdagen?
Ja, de datum van ondertekenen van het contract is leidend. Heb je jouw contract voor 1 januari 2025 getekend (je hebt daarvoor dan ook een concreet plaatsingsaanbod ontvangen), dan heb je recht op opvang op schoolsluitingsdagen.
Ik wil het aantal dagen/uren in mijn huidige 52 weken bso-arrangement wijzigen (verminderen dan wel uitbreiden). Heb ik dan nog recht op opvang tijdens schoolsluitingsdagen?
Ja, je behoudt het recht op opvang op schoolsluitingsdagen als je reeds een contract hebt, óók indien je nu of in de toekomst een uitbreiding, vermindering of een wijziging van dag(en) en/of vestiging wenst. Je behoudt dan jouw huidige contract.
Ik heb een lopend bso-contract van 40 weken, maar wil dit wijzigen naar een 52 weken bso-contract. Waar heb ik recht op?
Dit betreft een wijziging van product en daarmee is het een nieuw contract. Indien voor 1 januari 2025 het gewijzigde bso-contract van 52 weken is getekend (we geven deze uit t/m 13-12-2024), dan heb je recht op opvang op schoolsluitingsdagen. Is het nieuwe contract getekend vanaf 1 januari 2025, dan ontvang je het 52 weken bso-arrangement zonder schoolsluitingsdagen.
Als ik mijn contract wil wijzigen, hoe doe ik dat?
Neem contact op met de klantadviseur van de vestiging om jouw wensen te bespreken. De contactgegevens van de klantadviseur zijn terug te vinden op de vestigingspagina’s op onze website.
Als ik voor 1 januari 2025 een inschrijving of wijzigingsaanvraag doe, ben ik dan verzekerd van een contract inclusief opvang op schoolsluitingsdagen?
Niet de inschrijfdatum of datum van wijzigingsaanvraag is bepalend. Pas nadat je een concreet plaatsingsaanbod hebt ontvangen (in ons plaatsingsbeleid is bepaald dat we 6 maanden vooruitplannen), maken we het contract op (we geven de 52 weken bso-contracten uit t/m 13-12-2024, waarin we de tijd van ondertekenen in acht nemen) en bij ondertekenen van het contract voor 1 januari 2025, heb je recht op opvang op schoolsluitingsdagen.
Mijn kind zit al op de bso, voor een broertje/zusje heb ik ook een aanvraag gedaan. Waar heb ik recht op?
De datum van tekenen van het 52 weken bso-contract van elk afzonderlijk kind is leidend. Is een nieuw 52 weken bso-contract getekend voor 1 januari 2025 (we geven de 52 weken bso-contracten uit t/m 13-12-2024, waarin we de tijd van ondertekenen in acht nemen), dan ontvang je het 52 weken bso-arrangement inclusief schoolsluitingsdagen. Is het contract getekend vanaf 1 januari 2025, dan ontvang je het 52 weken bso-arrangement exclusief schoolsluitingsdagen.
Het is dus mogelijk dat het ene kind wel recht heeft op opvang tijdens schoolsluitingsdagen en het andere kind niet. Op basis van beschikbaarheid kun je extra uren aanvragen, zodat jouw kind heel de dag naar de opvang kan komen op een schoolsluitingsdag. We verzorgen de opvang volgens de BKR-ratio.
Kan ik ook kiezen voor de nieuwe contractvorm per 1 januari 2025 omdat mijn andere kind die krijgt en ik daarom opvang op schoolsluitingsdagen anders wil gaan oplossen?
Ja, dat is mogelijk. Neem contact op met de klantadviseur van de vestiging om jouw wensen te bespreken. De contactgegevens van de klantadviseur zijn terug te vinden op de vestigingspagina’s op onze website.
Bieden jullie wel opvang op schoolsluitingsdagen?
Iedereen met een getekend 52 weken bso-contract voor 1 januari 2025 heeft recht op opvang op schoolsluitingsdagen en schoolsluitingsuren die in de schoolgids zijn aangekondigd. Heb je een getekend contract vanaf 1 januari 2025, dan kun je op basis van beschikbaarheid extra opvang aanvragen voor een schoolsluitingsdag en voor schoolsluitingsuren. Dit betreft de uren vanaf opening van de vestiging (vso vanaf begin schooltijd) tot sluitingstijd van school. We bieden opvang volgens de regels van de BKR-ratio en bij minimaal 5 kinderen. Volledige zekerheid kunnen we vooraf helaas niet bieden, de intentie is er uiteraard altijd.
Hoe vraag ik extra opvang aan voor een schoolsluitingsdag?
Je kunt extra opvang via het ouderportaal aanvragen via ‘Agenda > Dag aanvragen’.
Indien de schoolsluitingsdag op een dag valt waarop je geen opvang hebt volgens je contract, dan zie je op de betreffende datum naast een bso dagdeel van 15:00-18:30 uur óók een bso dagdeel van 7:30-18:30 uur. Deze laatste optie selecteer je om extra opvang aan te vragen voor de gehele dag.
Indien de schoolsluitingsdag op een dag valt waarop je opvang hebt volgens je contract, dan zie je op de betreffende datum naast een bso dagdeel van 15:00-18:30 uur óók een bso dagdeel van 7:30-15:00 uur. Deze laatste optie selecteer je om extra opvang aan te vragen voor de uren waarop je kind normaliter op school zit.
Nadat we de aanvraag ontvangen hebben, wordt er bekeken of er plek is op de vestiging. Je wordt hiervan op de hoogte gehouden via het ouderportaal door een medewerker van de vestiging.
Ik maak gebruik van een vso-arrangement. Welke invloed heeft de wijziging hierop?
Indien je een vso-arrangement hebt en geen bso-arrangement dan heeft deze wijziging geen invloed. Jouw kind kan naar de vso komen op dagen zoals vermeld in het contract. Je kunt op basis van beschikbaarheid ook extra opvang aanvragen op een schoolsluitingsdag. Als je extra opvang voor een schoolsluitingsdag aanvraagt, betaal je uiteraard niet dubbel voor de vso-uren. We bieden opvang volgens de regels van de BKR-ratio.
Hebben ouders inspraak gehad op deze wijziging?
Vorig jaar hebben we deze wijziging afgestemd met de Centrale Oudercommissie. Na overleg met hen, hebben wij deze productwijziging uitgesteld tot 2025. In de tussentijd hebben wij namelijk vanuit Korein de scholen verzocht om de schoolsluitingsdagen gelijkmatig over de weekdagen te spreiden. Op deze manier is extra benodigde opvang meer verspreid en eerlijker verdeeld (of opvang nu bij Korein wordt afgenomen of in de privésfeer wordt geregeld). Met andere woorden, het gaat straks om enkele dagen per jaar.