26 mei 2021

Grote rol voor kinderen in ontwikkeling en testen van chatbot

Grote rol voor kinderen in ontwikkeling en testen van chatbot

Praten over slaapproblemen. Vinden kinderen dat saai? Of past de manier waarop dit gebeurt niet bij kinderen? Studenten van de faculteit Industrial Design aan de TU/e doen onderzoek naar het gebruik van een (online) chatbot als medisch dagboek voor kinderen. Wie kan deze chatbot nu beter testen dan kinderen zelf? Bij Korein helpen de kinderen een handje mee aan dit onderzoek.

Met dit onderzoek ondersteunen we een medisch expert in het opsporen en behandelen van slaapproblemen. De studenten kijken naar de manier waarop slaapervaringen door kinderen van 8 tot 12 jaar worden bijgehouden. Kinderen kunnen zichzelf prima verwoorden over ervaringen rondom slaap, maar de huidige vormen van medische dagboeken (vaak op papier) vinden ze saai of niet compleet. Daarom is er een chatbot bedacht. Deze gaat met het kind in gesprek over zijn/haar slaap en stelt vragen die gebaseerd zijn op de gegeven antwoorden. Zo wordt er op een leukere en spontanere manier over slaap gepraat. De gesprekken die de kinderen voeren, kunnen dan weer door de medisch expert worden onderzocht om een effectieve behandeling op te zetten.

Kinderen van Korein spelen een grote rol in de ontwikkeling en het testen van de chatbot. Het is cruciaal dat kinderen de uiteindelijke chatbot begrijpen en leuk vinden. Met als duidelijk einddoel: het vinden van oorzaken en bijhouden van groei. Voor een volwassen ontwerper is het moeilijk in te schatten of ontwerpkeuzes geschikt zijn voor kinderen. Wordt een vraag bijvoorbeeld niet te kinderachtig gesteld? Daarom zijn de kinderen erg belangrijk. Ze krijgen verschillende ontwerpen te zien. Zo komen de experts tot nieuwe inzichten en wordt de chatbot steeds beter gemaakt. De kinderen zijn erg gemotiveerd om mee te helpen. Tegelijkertijd leren ze ook over chatbots.

Naast dat het een erg leuk onderzoek is dat veel voldoening geeft, is de samenwerking tussen de TU/e en Korein zeer waardevol.

Terug naar overzicht